Şifresiz SSH Bağlantısı Kurmak

Şifresiz ssh bağlantısı sorusu, linux hakkında benim gibi 2 sene öncesine kadar hiçbir fikri olmayan, daha sonra ise ssh komutunun hayatının bir parçasını haline geldiğini görmüş bir insanın aklına kısa sürede gelmiş bir soruydu.

 

Her seferinde o özenle seçtiğiniz güvenli, uzun ve yazması zahmetli olan şifreyi girmek belli bir süre sonra insanı çıldırtacak bir şey haline gelebiliyor. Bu yüzden aslında google amca üzerinden kolayca bulabileceğiniz ingilizce ve hatta türkçe nasıl ssh ile şifresiz bağlantı kurabilirim sorusunun cevabına yanıt bulabiliyorsunuz, ama ben bu ilk yazımda uçbirim için bunu tekrar ele almak istedim 🙂 İlk yazı için bu kadar girizgah yeter bence. Aşağıda adım adım nasıl bu işi kolayca halledebiliriz bunu anlatacağım.

 

Öncelikle farz edelim ki biz “A” adlı bir makine de “a” adlı bir kullanıcıyız ve bir “B” adlımakine de “b” kullanıcı adlı hesabımıza sıklıkla ssh yoluyla bağlantı kuruyoruz ve bunu artık bu şifresiz yapmak istiyoruz. Bunun için ilk olarak a kullanıcısı olduğumuz A makinesinde şu komutu yazarak başlıyoruz;

Bu komut bize gerekli olaran rsa anahtar çiftini oluşturacaktır. Devamında ise şu ekranda şu şekilde yazılar göreceksiniz;

İlk olarak, ssh bize anahtarı nereye kaydetmemizi istediğimizi soracak, burayı enter’a basarak geçebiliriz, çünkü kendisi otomatik olarak a kullanıcısının .ssh dizini altında  id_rsa ve id_rsa.pub isimli dosyalarda bunu tutacaktır.

Passphrase kısmını boş geçersek gerçekten şifresiz bir ssh bağlantısına  sahip olmuş oluruz, fakat bu kısma bir şifre daha verirseniz ekstradan bir koruma daha sağlamış olursunuz. Burada seçim size kalmış isterseniz buraya oldukça basit bir şifre koyabilirsiniz ya da hiç şifre koymayarak “uğraşamam ben yaa” diyebilirsiniz.

A makinesindeki işimiz burada şimdilik bitti daha sonrasında ise B makinesinde eğer yoksa .ssh dizinimizi oluşturalım;

Burada ssh’ın bir diğer güzel özelliğini daha görüyoruz. Sadece ssh bağlantı kurmakla yetinmeyip, aynı satırda istediğimiz bir komutu da çalıştırmış olduk.

Son aşamada ise  A makinesinde oluşturduğumuz anahtarı, B makinesinde oluşturduğumuz veya hali hazırda var olan .ssh dizini altında authorized_keys adlı dosyaya aşağıdaki komutla ilave ediyoruz.

İşlem bu kadar! Bundan sonra artık bu iki makine arasında ssh ile bağlantı kurarken şifre girmek gibi derdiniz yok. A makinesindeyken

komutunu çalıştırdığınız zaman sorunsuz ve şifresiz girebilirsiniz. Sanırım basit ama bir o kadar önemli bir konu hakkında oldukça uzun yazdım. Bir dahaki yazımda eğer benim gibi daha da tembelseniz, alias ile uzun komut satırlarını, nasıl daha kısa bir şekilde kendimiz için kolaylaştırabiliriz bundan bahsedeceğim.

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments