Bozuk kesim nedir? Nasıl Düzeltilir?

Sabit diskimiz verilerin yazılıp okunduğu sektörlerden oluşur. Bazı istenmeyen durumlarda bu sektörler hasar görebilir ve sektörler veri yazılamaz/okunamaz duruma geçebilir. Bu hasar yazılımsal olabileceği gibi fiziksel de olabilir. Bu yazıda kısaca bazı programlar ile bu sektörlerin tamiri nasıl yapılır onu anlatmaya çalışacağım.

 

Öncelikle söylemeliyim ki, eğer elinizde bozuk kesim/kesimler bulunan bir sabit diskiniz varsa, yedekleyebilme imkanı bulduğunuz verileri acilen yedeklemenizi ve en kısa zamanda kendinize yeni bir sabit disk almanızı ısrarla öneriyorum. Çünkü deneyimlerim gösterdi ki, her ne kadar sektörlerimizi yazılımlarla tamir etsek ya da bozuk kesimin bulunduğu sektörleri dışlayarak diskimizi formatlasak da, diskte yeni bozuk kesimler oluşmaya devam ediyor ve bir süre sonra diskimiz kullanılmaz hale geliyor. Burada anlatacağım yöntemleri verilerinizi yedekleyebilmek için bir fırsat olarak görmeniz sizin için daha hayırlı olacaktır.

 

Artık başlayabiliriz. Öncelikle 3 programdan bahsedeceğim, Hdd Regenerator, DRevitalize ve HDAT2. Bu yazılımlardan ilk ikisi ücretli(DRevitalize bölümünde sizi bir süpriz bekliyor), sonuncusu ise ücresizdir. Bu yazılımların hiçbirisi sabit diskinizin nasıl formatlanmış olduğuyla ilgilenmez, hatta formatlanmamış bir diskte bile tarama yapabilirler. Yani burada anlatacaklarım işletim sisteminden de bağımsızdır, ister linux, ister windows veya mac kullanıyor olun, bu programların hepsi işinize yarayacaktır.

 

Hdd Regenerator ile başlayalım. En bilindik bozuk kesim tamir aracı olan hdd regenerator, bana göre en başarılı olanı da. Fiyatı 99$ ve buraya tıklayarak satın alınabilir. Kullanması oldukça kolay ve gerçekten diğerleriyle karşılaştırıldığında çok hızlı.  Yıllardır sürekli gelişen programın 2011’den itibaren windows’ta çalışan bir arayüzü de var. Windows kullanan okuyucularımız programın demosunu indirebilir, windows’un çalıştığı disk dışında bir diskte tarama yapabilir (çünkü tarama işleminin yapılabilmesi için diskin unmount edilmesi gerekiyor) ya da program üzerinden başlangıç dvd/usb’si yazabilirler. Demo sürümü bulduğu ilk bozuk kesimi ediyor ama programı hızlıca diskinizde kaç tane bozuk kesim var öğrenmek için de kullanabilirsiniz. Üzerinde Windows bulunan herhangi bir bilgisayarda program kurularak yazılmış başlangıç cd/usb’si ile bilgisayarımızı açıp,  tamir ihtiyacı olan diskmizi seçtiğimizde, aşağıdaki resimde bulunan ekran bizi karşılayacak.

 

Hdd Regenerator

Hdd Regenerator

 

Bu ekranda 1’e basarsak bozuk kesimler için tarama yapılacak ama tamir edilmeyecektir.  Bu opsiyon hızlıca diskimizin durumuna bakmak için kullanılabilir. 2 numaralı seçenekte ise diskimiz taranacak ve bozuk kesimlerimiz tamir edilecektir. Başta da söylediğim gibi demo versiyon sadece bulduğu ilk bozuk kesimi tamir ediyor.

 

İkinci anlatacağım program is DRevitalize. Bu program da sürekli gelişmekte ve Hdd Regenerator’a gerçekten iyi ve nispeten ucuz bir alternatif.  35 dolar verilerek şu bağlantı vasıtasıyla alınabilir. Aynı site üzerinden demo versiyonu da edinilebilir. Hdd Regenerator gibi windows üzerinde kullanma imkanınız olan program için başlangıç diski oluşturmak da basit. İndirdiğiniz zip dosyası içinde bulunan exe dosyasını bir usb diskin içine attıktan sonra  rufus gibi bir programla usb’yi bootable yapıyoruz ve işleme başlıyoruz. Rufus için kısaca göstermek gerekirse, exe dosyasını usb diskimize attıktan sonra rufus’u çalıştırıyoruz ve usb diskimizi seçtikten sonra ayarlarımızı aşağıdaki gibi yapıyouz:

 

Rufus

Rufus

 

Bu ayarlarla diskimizi oluşturduktan sonra bilgisayarımızı bu disk vasıtasıyla başlatıyoruz ve DRevitalize bizi karşılıyor. Kullanımı Hdd Regenerator ile neredeyse birebir aynı, o yüzden anlatmayacağım. Ayrıca DRevitaze’ın eski bir sürümü bedava! Buradan o sürümü indirebilirsiniz. Bu sürümde yeni nesil diskler için yapılmış özel ayarlar mevcut değil ve gerçekten çok yavaş, fakat eğer elinizde eski bir disk varsa kesinlikle iş görecektir.  Aşağıda programın arayüzünü görebilirsiniz.

 

DRevitalize

DRevitalize

 

Üçüncü programımız ise HDAT2. Tamamen ücretsiz olan program, şu adresten indirilebilir.  İndirdiğiniz exe dosyasından açılan iso dosyasını Rufus ile bir usb’ye yazarak çalıştırabilirsiniz. En son 2013’te güncellenen program Hdd Regenerator ve Drevitalize (ücretli sürümünden bahsediyorum) gibi hızlı değil. Ayrıca bir iki denememde kitlendiği de oldu. Programda ilk olarak sabit diskimizi seçiyoruz, peşinden de gelen menüden Device Test menu seçildikten sonra, Fix with VERIFY/WRITE/VERIFY ile bozuk kesimler tamir edilmeye çalışılabilir. HDAT2 çok kapsamlı bir program fakat kullanımı diğer seçeneklere göre biraz karışık. Gereksiz biplemeleri ve yavaşlığıyla da can sıkabiliyor.

 

Ayrıca bir diğer yol ise, eğer veri kurtarma amacımız yoksa, bozuk kesimin olduğu sektörler tespit edilir ve disk o sektörleri içermeyecek şekilde formatlanır. Bu yöntemde diskimizden birkaç yüz megabayt veya gigabayt kaybedilir ama formatlama şeklimiz sayesinde bozulmuş sektörlere veri yazılmamasını garanti etmiş oluruz. Bu yöntemi detaylıca anlatmayacağım fakat kısaca yol göstermek gerekirse, HDTune gibi bir programla bozuk kesimlerin bulunduğu noktaları tespit edilip, Gparted ve benzeri program veya live işletim sistemleri üzerinden, belirlenen noktalar içermeyecek şekilde format atılarak bu işlem gerçekleştirilebilir.

 

Gelelim sonuca. İzlemeniz gereken yol için size bir taslak sunacağım. Eğer elimde bozuk kesim olduğunu düşündüğüm bir disk varsa, önce hdd regenarator programının demosu ile hızlıca tarama yaptırırdım. Tarama sonucunda 1 tane bozuk kesim varsa hdd regenarator’un demo sürümüyle onu tamir ederdim. Eğer birden fazla bozuk kesim varsa, önce DRevitalize’ın ücretsiz sürümüyle bir şansımı denerdim. Eğer bu da çözüm olmazsa, verilerime değeceğini düşünüyorsam 35$’a DRevitalize’ın son sürümünü satın alırdım. DRevitalize gerçekten çok güçlü ve kolay bir program. Eğer paraya kıyamayacaksam da HDAT2 ile bir şansımı denerdim.

guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Bora
Bora
9 yıl önce

1- badblocks -nsv ile sektörler saptanır ve diskin yaklaşık neresine geldiği bulunur.
2- Eğer bozuk sektörler disk üzerinde geniş bir yere yayılmamışsa fdisk ile o kısımlar dışarıda tutulacak şekilde disk bölümleri oluşturulur ve formatlanır.

Tabi her zaman bu kadar şanslı değilizdir. Örn. disk kafası diski boydan boya çizmişse bozuk sektörler tüm diske yayılır. Diğer yandan disk kafası bozuk sektöre geldiğinde hafif sıçramalar yaşar ve kendisi de hasar görür. Kafa belli bir yerden sonra artık diski çizmeye başlar. Bozuk sektörlerin üstel bir hızda artmasının nedeni budur.